Geloven & Leven

Schoonheid kom uit de schaduw


Getagd: , , , , , , , , , , , , .

Arie heeft wat losgetrokken! De fotoshoot met Linda komt over een weekje, maar niet alleen Arie Boomsma zelf, ook andere goedgelovigen hebben even de tijd om ergens over na te denken. Wat doen we eigenlijk met lichamelijke schoonheid? Hebben juist christenen niet last van een dubbele moraal? Kun je daar ook weer vanaf komen? Ja, maar dan trek je wel wat los…

Doutzen Kroes, Nederlands internationaal topmodel

Wat Arie nou precies lostrok moet nog blijken, maar de typering ‘schaars gekleed’ van zijn EO-baas Arjan Lock suggereert vooral dat het ongepast is. Er klinkt een moreel oordeel in door. Dubbel: juist mee hierom heeft dit voormalig fotomodel een klik met de wereld om hem heen. Iemand die het niet kon laten om de discussie eens wat aan te zwengelen is de blogger Paul Abspoel. Hij wijst behalve op z’n eigen voorkeuren op christelijke sterren als Nikki Kerkhof die de Idols won en doorbreekt met een CD. Zijn blogs verleiden mij weer om ook er een schepje boven op te doen, na wat ik zelf al hierover geblogged had. Wat doen wij met schoonheid? In het algemeen en in het bijzonder als het om lichamelijkheid gaat? Is er iets mis met een lekker ding? Of met mezelf vooral, als ik daar niet mee kan omgaan? En vooral: waar blijven christenen nou met hun prachtige geloof in een Schepper?

Een dubbele moraal… hebben gelovigen dat? Ik denk van wel. Uit angst voor oppervlakkigheid of misbruik? Als verweer tegen platte seks? Wat bestrijden ze en wat beschermen ze door terughoudend te zijn als het gaat om uiterlijk?

Grappig voorval vorige week: Eva Jinek, NOS-nieuwslezer zat haar haar en blouse wat goed te doen, de camera stond al open en het kwam op internet. Op You Tube wordt het een hit en ’s avonds zit ze in DWDD. Detail in het wat ongelukkige gebeuren is haar eigen commentaar dat ook te horen is. Ze imiteert onder andere de stem van haar moeder die afkeurend aangeeft dat ze teveel decolleté ziet. Heeft dochterlief daar last van, dat zoiets in de studio nog bovenkomt?
Eva JinekHet is typisch zo’n item waar mensen niet altijd mee kunnen omgaan. Hele horden kerkelijken kijken naar de idyllische film Sissi rond kerst. Een kostuumdrama uit 1955, misschien is dat het? Maar het is rijk aan schoonheid en decolletés en ik heb nog nooit iemand horen klagen. Maar als je vrouw een beetje leuk jurkje in de zomer draagt, kun je van dezelfde mensen afkeurende opmerkingen verwachten. Massa’s bezoeken zonder gêne het Rijksmuseum, vol met zeventiende eeuws lichamelijk (half-)bloot, maar buiten die muren is lichamelijkheid vooral iets waar je waarschuwingsborden bij moet plaatsen. Een jonge generatie heeft daar intussen niet zoveel meer mee en zoekt z’n eigen weg.
Hebben ze dan iets meegekregen vanuit christelijke waarden of juist alleen iets wat er niet mag zijn?

Het is bijna cabaresk: gelovigen die roepen dat het gaat om innerlijke schoonheid en dat de uiterlijke schoonheid er niet zo toe doet. En mensen die niet in een God geloven, maar menselijk leven zien als toevallig ontstaan uit een oerknal en een samenloop van moleculen, brengen schoonheid voor het voetlicht en zetten lichamelijkheid op het podium van mode, kunst en het leven. Wie gelooft in een Schepper, een Kunstenaar, Ontwerper die achter deze overdaad aan lichamelijk schoon zit, komt dus niet zo makkelijk weg.

Juist evolutie zou een geweldig kader zijn om het lichamelijk af te serveren als functioneel, toevallig en bijkomstig. Mijn verwijt aan consequente atheïstische evolutionisten is ook dat ze geen denkkader bieden voor de waarde van schoonheid. Maar wat gebeurt er nou in de hoek van gelovig Nederland? Ze hangen de kalender van de VBOK op met plaatjes van ongeboren leven. Magistraal en indrukwekkend. Is dit 20 jaar later uitgegroeid tot een bloedmooie meid, dan kijken we ineens de andere kant op… Kan het nog gekker?

Nikki wint de IdolsDe psycholoog C.G. Jung heeft een boeiende theorie: alles wat je sterk afwijst behoort tot je schaduw. Je stopt het weg, keurt het streng af, maar intussen misken je je eigen behoefte en raak je uit balans. Volgens mij is dat hier ook zo. Genieten van schoonheid mag vooral zonder woorden, of in theorie. In praktijk ervaar ik gelovigen als wat zuinig en soms ronduit dubbel. Wat doe ik als vader, als mijn dochter over een paar jaar fotomodel zou willen worden? Ik ga haar zeker niet tegenhouden. Ik bewonder christelijke fotomodellen, zangers en zangeressen, sterren die het aankunnen om in dat spanningsveld te staan. Ik weet heus wel dat er moreel lastige gebieden zijn waar schoonheid aanleunt tegen lust of platte porno. Maar in de muziek en de kunst heb je dezelfde afwegingen, en ik vermoed in feite in elk gebied dat je betreedt. Het leuke is dat met een doorbraak van Nikki er inderdaad iets uit de schaduw tevoorschijn komt. Dat boeit me. En het gebeurt nu weer rond Arie. Dan nu de kans de dubbelheid te ontvouwen naar eenheid en balans. Naar vrijheid en leven.

Ademloos luisteren we naar een symfonie van Beethoven. In de hoge bergen genieten we van het adembenemende uitzicht dat de natuur biedt. Allemaal schoonheid. Terug in de wereld van thuis, werk en media getuigt het niet van visie en overtuiging als we dan met menselijke schoonheid geen raad weten. Midas Dekker verklaarde op het boekenbal dat hij zoveel aandacht voor de mens overtrokken vindt, we moeten meer naar de dieren kijken, zegt de atheïstisch evolutionist bij uitstek. Als christen kijk ik dan toch graag ook gewoon naar mensen. Naar hun karakter, hun diepere innerlijk – het boeit me! En naar hun verschijning, uiterlijk en geniet ik ook van de schoonheid die dat meebrengt. Cadeautje van boven. Veel te mooi om weg te stoppen in de schaduw. Om Eva Jinek te citeren:

If you have it, flaunt it!

Doutzen Kroes op de cover van de VogueArie Boomsma straks in de Linda. Intussen figureren al heel wat christelijke modellen in andere bladen. Staan ze op podia van muziek, kunst en zitten ze straks weer mooi te zijn op een Amsterdams terrasje in de lentezon.

Wees gewaarschuwd: wie gelooft in een Schepper kan niet om schoonheid heen. Geloven valt niet mee… Tot de zon door de wolken breekt en de schaduw oplicht met warme tinten.
En je zelf terugvindt als evenbeeld van je Schepper. In de volle zon en een lekkere cappucino.
Kijkend naar de Vogue valt m’n oog op de ‘blonde ambition, the divine Doutzen Kroes‘. Dat bedoel ik nou. Welk christelijk model heeft ambitie voor de cover van een volgende Vogue?
Ik hoor het graag!

One Comment

Reacties zijn gesloten.