Geloven & Spiritualiteit, Mijn werk

Lieve kids: dit wil ik je meegeven


Getagd: , , , .

Buiten schijnt de zon, de tram gaat voorbij en ik kijk door het raam van mijn werkkamer in het huis waar we niet zo lang meer zullen wonen. Hoe onze toekomst er precies uit ziet weet ik niet. Misschien is het mee daarom dat ik des te sterker besef dat onafhankelijk van omstandigheden er iets is waarvan ik hoop dat je dat meekrijgt. De dingen waar het volgens mij om gaat. Dingen waar ik zelf regelmatig in tekortschiet en die ik je tegelijk ook maar ten dele kan geven. Omdat jij een persoon bent die het zelf moet ontvangen. Maar als je mij vraagt wat ik je probeer mee te geven, denk ik op dit moment dat het ongeveer hier om gaat.

Onze vier kids in Rome afgelopen zomerIk schrijf dit als een blog, aangemoedigd om met anderen dit onder woorden te brengen, dat vindt je bij Paul Abspoel en bij Peter Tuin, en intussen ook hier en hier en terublikkend hier. Ondanks dat ik zo aan het bloggen ben, kies ik er toch voor om het te formuleren aan mijn eigen kinderen. Om hen gaat het, en zonder die aanspraak ben ik bang voor m’n eigen babbelvermogen. Ik formuleer het daarom persoonlijk, ook al weet ik dat dit blog niet helemaal bij jullie leeftijd van dit moment past. Ik schrijf het vanuit de ik-vorm, om continu contact te maken met wat dieper in mij leeft bij dit behoorlijke levensthema. Maar ik deel dit intens met Alienke en alleen met haar is het voor mij mogelijk hier iets van waar te maken.

Lieve kids, Anne-Claire is nu bijna 13, Jonathan 11. Jullie zitten na deze zomer allebei op de middelare school, waar een nieuwe wereld voor je opengaat. Ik hoop met je mee te groeien en vind het bijna net zo spannend en boeiend als jullie. Benjamin is nu bijna 9, Christopher is 5 jaar. Jullie bruisen van energie en creativiteit en kijken al zoveel verder dan ik destijds deed op jullie leeftijd. Op de foto hierboven staan jullie een paar tellen stil bij de fontein in hartje Rome. In Italië liggen intussen mooie herinneringen, hier hebben we samen veel genoten, geluierd, gedaan, bekeken en ijsjes gegeten! Een van de dingen die ik belangrijk vind, maar laat ik nu proberen het kort te zeggen met vijf dingen die mij aan het hart liggen en waarvan ik hoop dat ik je dat mag geven voorzover ik dat kan. En tja, die fontein: jullie zijn minstens zo spetterend en verfrissend voor mij. En ik hoop ook dat we samen altijd een fontein zullen hebben om te drinken en een bron om uit te leven in de volle zon…

Ik houd van je!

Gelukkig zeg ik het jullie allemaal met regelmaat, maar het is ook wel het eerste wat ik je wil meegeven: ik houd van je! Ik houd van jullie allemaal op een eigen manier en dat niet omdat het hoort of om wat je doet. Ik houd van je om wie je bent en omdat we heel diep met elkaar verbonden zijn. Ik zal dus ook van je houden als je het niet met me eens bent, als je dingen later misschien anders gaat doen, of andere meningen vormt dan ik graag zou willen. Ik ben er diep van overtuigd dat de basis van alles in het leven de liefde is. Dat pakt niemand je af als je die liefde zelf van binnen kent en bij je draagt. Ik hoop dat ik het nog heel lang tegen je kan blijven zeggen: ‘Ik hou van je!’.

Ik geloof dat God van je houdt

Het tweede is gelijk iets wat zo iets is van de basis en waarvan ik tegelijk zeg: dit heb ik niet in de hand. Dit is iets wat jezelf moet ontdekken en geloven. Maar ik kan je er wel iets van delen, laten zien, vertellen en er met je over in gesprek blijven. Als het over geloof in God gaat denk ik vooral aan Gods liefde. Hij houdt van je, daar ben ik diep van overtuigd. En de rest over geloven en zo is altijd minder belangrijk dan dat: Gods liefde. Als je daar iets van binnenkrijgt ben ik heel dankbaar en verwonderd. Je kan dan veel vragen hebben, twijfels, maar ik geloof dat je met Gods liefde er wel komt. En op een manier die alles anders maakt. Door Jezus kan God dichtbij zijn en kan je van binnenuit met God verbonden zijn. Het geeft je vrijheid en rust die je nodig zult hebben in je leven. Het geeft je wijsheid en focus op de dingen die waardevol zijn. Als wij als ouders of andere mensen tegenvallen of wegvallen, is daar altijd je thuis. Je bent Geliefd, ik geloof dat je dat de diepste vorm van ‘ik-gevoel’ geeft die mogelijk is en die niets en niemand je kan afnemen.

Ik wil je graag leren dat je van jezelf houdt

Het is niet simpel, hoe simpel het ook klinkt, ik weet het. Toch wil ik je dit meegeven. Wil je van anderen kunnen houden, van het leven genieten, gelukkig zijn… dan is het zo belangrijk dat je gewoon van jezelf kunt houden. Je merkt wel, ik heb het nu al drie keer over liefde. Ik denk dat het zo werkt en dat je van hieruit een mooi mens kunt worden, keuzes kan maken waar je blij mee bent en die goed zijn. Maar sla jezelf niet over. Het kan moeilijk zijn, je ziet bij het opgroeien steeds meer je eigen fouten. Wees mild voor jezelf en blijf ondanks alles van jezelf houden. Want je bent een waardevol persoon, altijd in alle situaties. Jij ben jij en dat is uniek. Wat anderen ook van je zeggen, onthoud dat je daar des te beter mee kan omgaan als jij in ieder geval van jezelf houdt. Dan kan je veel hebben en het motiveert je om nog meer jezelf te worden. Je hebt alles in je, ook als je daar even niet bij kunt of als er iets stuk gaat. Het maakt je vrij naar mensen om zonder de last van oordelen te leven en zelf ook niet veroordelend te zijn. Het geeft je een compas als het om relaties gaat en om liefde met een ander leren kennen. Ik hoop dat je vanuit deze basis er voor kiest alleen een diepe relatie aan te gaan van liefde en trouw en vanuit het hart. Leef vanuit liefde die begint bij jezelf.

Ik wil je helpen het beste in jezelf te ontwikkelen

Wat ik probeer je te laten merken is dat je jezelf mag ontwikkelen zoals je bent. Met je eigen voorkeuren, jouw karakter, jouw gaven en ideeen. Je hoeft het niet te doen om iemand te zijn, want dat ben je al! Je mag het doen om jezelf te ruimte te geven, dingen te ontdekken, te leren. Er zit zoveel in je, kijk maar wat je daarin wilt en kunt ontwikkelen. Het is prima als je graag de beste wilt zijn, doe het vanuit je eigen drijfveer en zonder onzekerheid of afgunst. Doe het omdat je vrij bent. Maak er iets moois van. De wereld ligt voor je en wacht op jou. Je hebt het allemaal gekregen van God om er vanuit jouw keuzes iets mee te doen en van te genieten. Discipline is iets wat je nodig hebt, ook dat probeer ik je zo ontspannen mogelijk mee te geven. Stel je doelen en zet stappen. Je hoeft tegelijk niet te presteren omdat het moet of op een manier die niet past bij wie jij bent. Presteer omdat je zelf de waarde van iets ziet en ontwikkel je vanuit je eigen persoonlijkheid. Ontwikkel je waar je maar kunt, omdat je het in je hebt.

Ik wil je helpen het leven te leven

Als vijfde wil ik je graag helpen het leven te leven. Genieten is belangrijk volgens mij en ik hoop dat je dat zelf gaat ontdekken en kunt vasthouden. Het leven heeft zoveel kanten. Je innerlijk, je uiterlijk, het doet er allemaal toe. School, sport, feestjes, vrienden en vriendinnen, muziek, films: ontdek en leef! Jij krijgt het leven om te léven. Vanuit jouw waarden. Wat mij betreft vanuit liefde en geloof, vanuit respect voor hoe God je gemaakt heeft en met zijn woorden als je leidraad. Vanuit wijsheid kun je veel genieten en vanuit geloof is er veel vrijheid. Je mag van binnenuit beoordelen wat goed is, wat kwaad is, wat wijs is of destructief. Zoek het leven in z’n waarde, in z’n volheid en veelkleurigheid. Je mag de stad ontdekken, de wereld bereizen, culturen leren kennen. Als je het doet vanuit jouw waarden zul je er rijker en wijzer door worden, volgens mij. Ik ga je graag voor en met je mee op deze ontdekkingsreis die het leven is. Met de pijn die ook bij het leven hoort. In moeite en verdriet. In mooie momenten en altijd: in geloof, hoop en liefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s