Amsterdam, Geloven & Spiritualiteit, Mijn werk

Te druk met Business voor Spiritualiteit?


Getagd: , , , , , , , , .

De maand september is voor mij vooral een van veel ontmoetingen. Niet eerder zag ik in korte tijd zoveel verschillende mensen en organisaties tegenover me zitten. Directeuren, ondernemers, redacteuren, non-profit en profit, zakelijk en vaak zeer gedreven. Het heeft alles te maken met mijn start deze zomer als zelfstandig gevestigd coach. Waarom ik erover vertel? Omdat het alles te maken heeft met waar ik me graag mee bezighoudt: mensen en verdieping, groei, communicatie, enz.

Geen tijd voor? Wel sla deze blog gerust over! Het is tenslotte september en iedereen is intussen weer op stoom gekomen. Afspraken, targets genoeg, en de nodige output moet geleverd worden. Komt bij dat het Kredietcrisis is, en je je geld niet uit gaat zitten geven aan dingen die niet nodig zijn. Dus geen tijd en geen geld voor coaching?

De zes logische niveau's volgens Bateson-DiltsHet leek me leuk op deze blog toch iets te zeggen over de zin en onzin van coaching. Niet alleen omdat ik coach ben en graag nieuwe mensen ontmoet die op zoek zijn naar een goed coachtraject, maar ook omdat ik continu om me heen merk hoezeer het hele thema ‘bezinning’ leeft. Het heeft mij er ook toe doen besluiten een aparte weblog te starten dat specifiek coaching als thema zal hebben. Deze blog is sterk vanuit theologie en spiritualiteit geschreven, iets wat mij bijzonder boeit zoals je welllicht al opgevallen was… Maar wat mij niet minder boeit is om ook juist in het publieke domein bezig te zijn met zingeving, ontwikkeling, mens-zijn en identiteit.

In die zin moet je mij niet zien als een snelle gedragscoach. Ik heb het graag over gedragsaspecten, maar in mijn visie is het typisch de onzin van coaching om te denken dat gedrag jouw probleem oplost. Het is wellicht snel en effectief om bijvoorbeeld een trucje te leren over effeciënt werken. Maar juist leidinggevenden, hoger opgeleiden en zelfkritische denkers onder ons zullen niet echt bevrediging vinden als het alleen maar gaat over gedrag.

Iets wat breed gedeeld wordt in de coaching is het model van de (psycho)logische niveaus van Bateson en Dilts. Zie het plaatje hierboven. De sleutel van dit model is in feite dat gedrag onderin de pyramide zit en aangestuurd wordt door de bovenliggende niveaus. En daar ligt voor mij precies de zingeving van coaching. Ik heb intussen gemerkt hoe dit tot verrassende wendingen en ontdekkingen leidt in gesprekken met mensen. Want achter gedrag en problemen zitten andere dingen zoals intenties, overtuigingen. En nog dieper: identiteit en zingeving.

Ik zie het als de uitdaging die niveaus in gesprekken te betrekken en te zoeken naar de werkelijke belemmeringen en daarmee de echte sleutel voor verandering en ontwikkeling. Volgens mij sluit dit aan bij de behoefte onder mensen om zelf op zoek te gaan naar wat hun werkelijk bezighoudt. Wat is nu waar je werkelijk voor gaat? Dat kun je als bedrijf of organisatie vragen, maar ook als persoon. Het mooie daarbij van coaching is dat je niet in een mal geduwd wordt van een modelletje of een oplossing. Coaching is per definitie iets anders dan adviseren en instrueren. Volgens mij zijn de meeste kenniswerkers tegenwoordig niet primair op zoek naar nog meer kennis, maar naar verdieping van hun zelf, hun zijn. Naar het integreren van die kennis in de persoon die je bent: hoe ga jij er mee om, en wie ben jij zelf in dat immense veld van netwerken, doelen, output en verwachtingen?

Wat boeiend is om vast een keer te noemen (ik kom er nog uitgebreider op terug) is dat 31 oktober de ‘maand van de spiritualiteit‘ begint. Wie de website bezoekt zal opvallen dat het intussen een breed begrip is. Met de nodige vaagheid wellicht voor een aantal mensen. Het positieve echter, is dat het thema als zondanig terug is in het publieke domein. Mensen willen geïnspireerd worden en zoeken naar zingeving. Dat is geen monopolie van religie of kerk. Volgens mij is dat waardevol. En nog blijer wordt ik als ik me momenteel verdiep in wat intussen ‘Business Spiritualiteit’ is gaan heten. Iemand als Paul de Blot is hierin voortrekker. Met beide benen in het bedrijfsleven en de maatschappij weet hij thema’s daaruit te verbinden met zingeving en waarden.

Cover van het boek Business Spiritualiteit van Paul de BlotIkzelf biedt hierbij groepen ondernemers, organisaties en andere netwerken aan om daar in de komende maanden een lezing over te houden met interactie en uitwisseling van gedachten. Volgens mij is het thema meer dan de moeite waard en niet alleen omdat we momenteel een Kredietcrisis beleven met elkaar.

Deze blog zal ik blijven gebruiken voor reflectie en gedachten rond geloven en actuele items. Het blijft de plek voor ook uitgebreidere en diepere columns, zoals je van me gewend bent. Mijn Coachblog zal vanaf nu de plek zijn waar ik specifiek blog rond coachthema’s. Soms zal elkaar dat overlappen, vaker geeft het mij de gelegenheid om zo breder toegankelijk te zijn en mezelf ook op meer vlakken te profileren. De uitdaging die ik zie met mijn bedrijf Confido Coaching is om werkelijk in het hart te staan van een stad als Amsterdam met z’n bedrijven, instellingen en organisaties. Met z’n uitdagingen en de vele mensen die hier werken en ambitie hebben daarin zowel als professional als persoon zich blijven te ontwikkelen.

Mocht je intussen je afvragen of het wel zo’n goed idee is om te druk te zijn voor je eigen bezinning en de investering in jezelf als ondernemer, profesional en bovenal als mens… wees dan hierbij uitgenodigd om vrijblijvend contact op te nemen met mij: info@confidocoaching.nl. Ik ontmoet graag nog meer mensen, want dat is wat me blijft boeien en het werk als coach zo waardevol maakt: mensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s